Berenvrije metamorfose

De meeste mensen houden niet van verandering. Het zit ingebakken om alles zoveel mogelijk bij het oude te laten. Lekker vertrouwd. Maar waar komt dat vandaan? Zou het ontstaan zijn uit angst voor het onbekende? Beren op de weg zien en zo? Stap er eens overheen, zou ik zeggen, en aanschouw wat er allemaal gebeurt. Veranderen bieden juist zoveel ruimte in het bestaan.

Neem onze prachtige binnenstad. Vergelijk die eens met, laat ik voorzichtig zijn: 122 jaar geleden. In 1900 reden er geen auto’s, hooguit een enkele paardentram. Daarna kwam de automobiel in opkomst. Tegen 1930 reden er bussen en auto’s, naast paard en wagen, door de Kamp, Langestraat, Varkensmarkt, Utrechtsestraat en Arnhemsestraat. In twéé richtingen. Rond de jaren vijftig stond er een heuse verkeersbrigadier op de Varkensmarkt met een handbediend “stoplicht”, een klapbord aan een draaipaal. De Varkensmarkt was een rotonde!

In de jaren daarna gingen er stemmen op om de Hogeweg te verleggen, dwars door de binnenstad, om het verkeer sneller naar Utrecht te leiden. Een vervloekt plan en gelukkig een vroege dood gestorven. Vervolgens werd de protesterende burger geconfronteerd met alweer de volgende metamorfose, namelijk een eenrichtingsweg alleen voor laden en lossen overdag en meer ruimte voor het winkelend publiek.

En als we nu kijken wat de laatste metamorfose is, dan kunnen we gerust stellen dat Amersfoort een voetgangersvriendelijke binnenstad heeft, waar iedereen kan flaneren en de winkelier gewoon zijn mooie goederen kan aanbieden. Veranderingen genoeg dus. En komen die veranderingen zonder enige hindernis tot stand? Tuurlijk niet, beren zijn er altijd. Maar als je terugkijkt blijken de meeste problemen uiteindelijk erg mee te vallen.

Soms heeft een metamorfose tijd nodig. Zoals dat voor zoveel geldt. Langzaam ontpopt Amersfoort zich als een vlinder. Niet voor één dag. Maar voor een heel leven. Hoewel ook de mooiste vlinder niet het eeuwige leven heeft. Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar nu eenmaal op. Willen we autoverkeer minder belangrijk maken, dan zal de metamorfose van onze stad ook richting “Stadsring Groen”, “Asch van Wijkstraat vriendelijk” en “West tangent open” gaan. Zo werken wij mee aan een groene stad waar de inwoners weer zuivere lucht krijgen en Amersfoort malariavrij is … (maar dat voor de historici). Mag ik je uitnodigen voor een berenvrije dialoog?

Walrick

Dit artikel is uitgekomen in OnderNamen magazine editie: Zomer 2022