Wat is veiligheid nu eigenlijk? Het is een relatief begrip. Wat voor de een veilig is, is voor de ander een groot risico. Voor een verzekeraar is het verzekeren tegen brand van een blok beton op 10 meter onder water een ‘aanvaardbaar’ risico. Voor een monteur van zonnepanelen is een goede karabijnhaak aan de dakrand al voldoende veilig en een soldaat aan het front die op tijd kan schuilen voor een kogel voelt zich ook behoorlijk beschermd.

Maar er is ook schijnveiligheid. Neem bijvoorbeeld de zorg voor de medemens die een allergie, dieet of eetbehoefte heeft. Iets waar wij in de horeca regelmatig mee te maken hebben. Voor deze mensen koken wij apart en stellen wij gerechten samen die nodig zijn om mensen met een allergie of andere aandoening veilig eten te bieden. Maar hoe meer je aanbiedt, hoe meer er – ook onnodig – gebruik van wordt gemaakt. De schijn zit hem in de ‘gebruiker’. Het zijn vooral de (trendy) mensen die vooraf aankondigen dieetwensen te hebben, maar op het moment suprême toch kiezen uit het ‘verbodene’. Die glutenallergie blijkt dan toch niet zo heel ernstig te zijn en onveiligheid te veroorzaken. Alle moeite voor niks geweest.

Ik wens iedereen een veilige haven en een zinvol bestaan. Zeker als je daarvoor moet vechten en dus risico loopt om onveilig te zijn. Elke vluchteling die een onveilige situatie ontvlucht in de hoop een veilige omgeving te vinden, loopt ook altijd een onveilig pad. Hoe fijn is het voor hem om in Nederland een plek te krijgen om te wonen én een baantje te hebben om weer een beetje zin te geven aan dat angstige bestaan?

Wij zijn er ons te weinig van bewust hoe veilig wij al 78 jaar zonder ‘eigen’ oorlog leven. Het zou goed zijn als onze focus meer op onze veilige omgeving is gericht dan op onze persoonlijke veiligheid. Ik bedoel dus minder gefocust op de noodzaak van een helm op een snorfiets, maar gericht op oplettend gedrag in het algemeen. Zorg voor elkaar, gemeenschapsgevoel, samenwerken, bouwen aan relaties om uiteindelijk weer frank en vrij over straat te kunnen lopen en iedereen met plezier gedag te zeggen. Veiligheid in brede zin draagt daar altijd toe bij en blijkt voor elk mens een basisbehoefte te zijn.

Kijk om je heen en bewonder de wereld, er is zoveel meer te zien dan angst …!

Walrick

Dit artikel is uitgekomen in OnderNamen magazine editie: Lente 2023