Laden Evenementen

Leo Janssen geldt onder kenners al jaren als een van de schitterendste parels van de Nederlandse rietblazerij. De “highly accomplished and imaginative instrumentalist” (Jazzmasters.nl) wordt ook wel “de beste en meest onderschatte saxofonist van Nederland” genoemd. Sinds 1986 is hij eerste saxofonist van het gelauwerde Metropole Orkest, waarmee hij in 2000 een solo album ‘Shadow & Light’ maakte. Met het Metropole werkte hij samen met internationale topartiesten als Herbie Hanckock, Joe Zawinul, Jim Beard, Pat Metheny, Yellow Jackets, Gino Vannelli, Adrian Belew en vele anderen.

Leo Janssen werd in 1960 geboren in zuid-Limburg en begon als tienjarige met klarinet in lokale en regionale harmonie-orkesten. Hij studeerde saxofoon en klarinet in Maastricht en Hilversum, onder meer bij Ferdinand Povel, die hij als een van zijn grote invloeden noemt. Verder liet en laat Janssen zich vooral inspireren door saxofonisten als John Coltrane en Michel Brecker, en de grote skandinavische school van Jan Garbarek en Bendik Hofseth. In zijn favorietenlijstje prijken verder componisten als Bela Bartok en Richard Strauss, maar ook Frank Zappa, Hariprassad Chaurasia en popiconen als Björk en Sting. Janssen houdt bovendien van traditionele muziek uit verre windstreken en vervlogen tijden.

Janssen is even virtuoos als veelzijdig. Hij beheerst uiteenlopende stijlen, van dixieland tot bebop en freejazz, van blues tot jazzrock en pop. Deze vaardigheden vermengt hij tot een intrensieke, eigen speelstijl op tenor- en sopraansaxofoon, waarin geen ruimte is voor standaard licks en open deuren. Behalve saxofoon speelt hij ook klarinet en fluit. Janssen is een veelgevraagd solist en behalve de Skymasters en het Metropole Orkest, werkte hij met artiesten als Eef Albers, Peter Tiehuis, Frank Burks, Arno van Nieuwenhuize, Marc Scholten, Egbert Derix, Thijs Borsten en Stormvogel. Met Stormvogel deelt hij een liefde voor modale jazz met invloeden uit volksmuziek, bekend van het illustere label ECM en jazz uit het hoge noorden (alias Fjørdenjazz).

De Leo Janssen Group bestaat uit muzikale vrienden als Peter Tiehuis (gitaar), die jarenlang met Janssen samenwerkten in het Metropole Orkest en met hem gemeen hebben dat zij musiceren op het kruispunt van jazz, rock, worldfusion en sferische impro. Met genoemde musici participeren bassist Xander Buvelot, percussionist Martin Gort en toetsenist Stormvogel in uiteenlopende projecten. De heren vormen als zodanig een vertrouwd gezelschap, ideaal voor de sferische Fjørdenjazz die Janssen wil maken, voortdurend bereid om voor elkaar ruimte te scheppen en grenzeloos te verwijlen in tonale vergezichten.

Line-up :
Leo Janssen: tenor & sopraansaxofoon
Peter Tiehuis: gitaar
Stormvogel: piano, synthesizers
Xander Buvelot :bas
Martin Gort: percussie

Tickets zijn HIER verkrijgbaar

Gegevens

Datum:
9 november 2022
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€5
Evenement Categorieën:
,

Locatie

Observant
Stadhuisplein 7
Amersfoort, Utrecht 3811 LM Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
033-445 1654
Bekijk de site van Locatie
Ga naar de bovenkant