De Nacht van de Literatuur organiseert voorafgaand en tijdens de Nacht een aantal keren ‘Schrijvers op de Planken. We ontvangen op die 18 maart in Observant drie schrijvers van nieuw verschenen boeken. Het gaat om Tülin Erkan, Caroline Nelissen en Wim Duijst. Van één boek wordt een korte scène op de planken gebracht door leerlingen van de Theatervooropleiding Amersfoort. De scènes worden geschreven door studenten van de opleiding ‘Writing for performance’ van de HKU. Er is met elke schrijver een interview over het boek en hun schrijverschap. De interviews en het optreden zijn van 21:15 uur tot 22 uur en van 22:30 uur tot 23:15 uur.
Alleen entree met een passe partout van de Nacht van de Literatuur 2023. Koop hier uw ticket.
De deelnemende schrijvers zijn:
Tülin Erkan
Honingeter door Tülin Erkan – Belgisch 2021 shortlist bronzen Uil en genomineerde boekenbonprijs 2022
Sibel wacht in de luchthaven van Istanboel. Elke dag opnieuw mist ze haar vlucht naar Brussel. Een zieke piloot, een zonderlinge veiligheidsagent en een drugshond vergezellen haar op haar dwaaltocht. Binnen de muren van de luchthaven zoeken ze naar manieren om de zwarte gaten in hun geheugen op te vullen. Buiten woedt een sneeuwstorm. Honingeter roept een verstilde sfeer op waarin moedertaal en vaderland elkaar overlappen tot het botst. Turkse folklore en klassieke mythologie versmelten tot een bevreemdend, surrealistisch kluwen. Iedereen is in transit. Tlin Erkan (1988) groeide op in Oostende bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. Wanneer mensen haar als half omschrijven, voelt ze zich vooral dubbel. In haar debuut Honingeter rijgt ze taal en herinnering virtuoos aan elkaar tot een gecondenseerd geheel.
Caroline Nelissen
“Slapen op Beton’ van Caroline Nelissen (2022) – Woudenberg – roman gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een krantenjongen met een ongelukkige jeugd.
Stijn Avondrood is een enthousiaste en leergierige jongen die van zijn ouders voortdurend te horen krijgt dat hij nergens voor deugt. Om te bewijzen dat hij wel wat kan, werkt hij vanaf zijn zevende keihard voor de verspreidingsdienst van zijn moeder. Als ze hem ook na jaren trouwe dienst als voetveeg blijft behandelen, gaat hij op een binnenvaartschip werken. Vanwege een allesoverheersende economische malaise wordt hij anderhalf jaar later ontslagen. Ontredderd en zonder een cent op zak klopt hij aan bij mensen die in de Betuwe kranten verspreiden. Die keuze verandert zijn leven voorgoed. Slapen op beton is een op ware gebeurtenissen gebaseerd verhaal over vernedering, uitbuiting en mishandeling door vrouwen. Dit aangrijpende verhaal speelt zich af aan het einde van de vorige eeuw.
Wim Duijst
‘Rein’ van Wim Duijst (2022) Bunschoten Spakenburg – roman over een niertransplantatie. Gebaseerd op dat Duijst zelf ook een nier afstond aan een verre bekende.
Rein Vaneveld (48) heeft een ernstige nierafwijking en zonder donornier zal hij zeker overlijden. In zijn directe omgeving is niemand die een nier kan afstaan – zijn vrouw Christa is daar vanwege psychische problemen niet toe in staat – en Rein plaatst daarom een oproep op Facebook. Jenny Kleinendorst (46) leest het bericht en weet meteen dat zij hem een nier wil geven. Dertig jaar geleden hadden ze een korte, maar heftige liefde, tot ze in bed werden betrapt door haar vader en hij haar dwong de relatie te beëindigen. Jenny en Rein ontmoeten elkaar in een café. Rein is geroerd dat uitgerekend zij dit voor hem wil doen, maar ook bang dat Jenny op haar besluit terugkomt. Christa ziet intussen met lede ogen aan hoe de liefde tussen Rein en zijn ex-geliefde weer opbloeit…