Magisch Observant

Altijd al benieuwd wat er achter het Stadscafé en de historische muren schuilt? Ontdek het nu zelf. Vanaf vandaag kan jij de Observant ook mee naar huis nemen in miniatuurversie!

De Observant als logement

Vroeger diende De Observant een periode langs als logement. Er hebben enkele belangrijke gasten gelogeerd, zoals: prins Frederik Hendrik in 1640, tsaar Peter de Grote in 1716 en de Deense koningin Karoline Mathilde in 1766. In de 19de eeuw werd het complex achtereenvolgens een Artillerie- en Genieschool, een “Werkhuis ter wering van de bedelarij” en een kazerne. In 1970 zou De Observant worden gesloopt, maar in plaats daarvan is het in 1982 gerestaureerd. Sinds 2005 zit het Stadscafé in dit monumentale pand met deze rijke historie. Lees hier nog meer over de historie van De Observant.

Gebouwplaat Amersfoort
achter de schermen

De Observant op schaal

De Observant is nu ook op schaal gemaakt. Je kan eenvoudig binnenkijken in het gebouw, neem bijvoorbeeld een kijkje in de De Kapelzaal. Wanneer je hier het dakje van opent, lees je meer over de historie van deze prachtige zaal. Hier alvast een voorproefje: Na ondertekening van de stadsrechten voor Amersfoort door de Unie van Utrecht in 1579, verlieten de Observanten het klooster. De Kapel van het klooster werd toen afgebroken. In 1982 werd het pand gerenoveerd en de Kapel zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat teruggebracht. Bekijk hier De Kapel anno 2019.

De kapelzaal

Een echte eyecatcher

De bouwplaat is gemakkelijk zonder schaar of lijm in elkaar te zetten. Ga lekker aan de slag en de verhalen nemen je mee terug naar de 15e eeuw.

Veel plezier met bouwen

Uiteraard van harte welkom in het échte monumentale pand voor een kop koffie, lunch of borrel.

gebouwplaat van Amersfoort

Te koop

Magisch Observant is vanaf 1 maart te koop in het Stadscafé van De Observant voor €17,50-. Daarnaast is het ook verkrijgbaar bij de VVV Amersfoort. Heb je De Observant al in elkaar gezet of ben je nog aan het bouwen? Deel dit met ons via Facebook of Instagram en gebruik hashtag #magischobservant en wij verloten 1x een ontbijt voor 2 personen onder de meest originele inzending via Facebook of Instagram.

Gebouwplaat De Observant