Groeien doet pijn. Dat weet iedereen die puber is geweest. De hormonen gieren door je lijf. Erg ongemakkelijk, weet ik nog, zeker in een wereld waarin alles alsmaar sneller gaat. Ook in mijn geschiedenis als ondernemer heb ik verschillende keren groeipijn gekend. Ik denk aan de onzekerheid die me overviel toen vrienden die meehielpen in mijn bedrijf ermee stopten, omdat ze verder gingen met hun carrière.
Het gevolg was dat de collega’s die overbleven mij gingen zien als baas. Dat deed mij pijn. Een bedrijf is voor mij een compositie van mensen die samen op een evenredige wijze de machine laten draaien. Iedereen is deel van het geheel. Daarom besloot ik na twintig jaar alles aan de kant te zetten en wilde ik nooit meer personeel. Bovendien groeiden de hoeveelheid regels waarmee ik als werkgever te maken had mij boven het hoofd. Die regels zaten mijn groei in de weg en dat deed opnieuw pijn.

Inmiddels leven we vele jaren later en heb ik wederom personeel. Is de groeipijn dan helemaal weg? Helaas niet. De overheid blijft betuttelend als ik als ondernemer verder wil. Ik moet van alles op het gebied van inclusiviteit, Arbo en duurzaamheid, maar voor een simpele – voor groei noodzakelijke – uitbreiding van terras of keuken wordt mij van alles in de weg gelegd. Dat dit aan alle kanten beperkend kan zijn, waardoor groei niet kan of mag, is confronterend. Dat veroorzaakt dus nog steeds groeipijn. Ik kan slecht tegen beperking en opgelegde dwangregels. Maar ik vrees dat ik ermee moet leren leven. Misschien gaat de pijn dan vanzelf over. Zoals de puber ook zijn groeipijn achter zich laat.

Gelukkig zijn er ook allerlei verzachtende middelen tegen de groeipijn. Ik heb ook het een en ander geleerd in de loop der jaren. Zo weet ik nu door veel te communiceren met mijn medewerkers hoe leuk het is om met talenten te werken. Hierbij ben ik geholpen door Mareann van Draanen, die zich als assessment psycholoog heeft gespecialiseerd in verzachtende middelen bij groeipijn. Zij heeft mijn mensen geleerd hoe zij hun talent kunnen inzetten om hun “performance” te verbeteren. Dat heeft veel goeds opgeleverd! Groeien hoeft niet altijd met pijn gepaard te gaan, weet ik nu. Zoals een plant groeit na het snoeien, zo kan een talent opbloeien door de juiste begeleiding. Was ik daar maar veel eerder achtergekomen.

Walrick

Dit artikel is uitgekomen in OnderNamen magazine editie: Lente 2022