Observant Onze Lieve Vrouwentoren

Amersfoort Centraal?
Amersfoort ligt centraal, daar is menig Nederlander het mee eens. Toch denken veel mensen dat Utrecht écht het midden van het land is, dus centraler ligt. Het is wel vaak bekend dat Amersfoort een plek is waar veel trein en autoverkeer elkaar kruist en passeert. In december treedt Amersfoort zelfs toe tot het selecte gezelschap van steden met een Centraal Station. Na Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Leiden en Arnhem gaat het Station Amersfoort Centraal heten. En daar zijn we als Amersfoorters natuurlijk super trots op!

Kadastraal middelpunt of geografisch middelpunt van Nederland?
Centraler kan niet, zou je zeggen, maar wist je dat in Amersfoort ook het kadastrale middelpunt ligt? Het exacte middelpunt van de Onze Lieve Vrouwetoren was het punt van waaruit heel Nederland kadastraal genummerd was en wordt daarom nog wel het geografisch middelpunt van Nederland genoemd. Dit is bij de toren zichtbaar gemaakt door twee metalen strips, waarvan één de kadastrale x-as aangeeft en de ander de y-as. In het midden van de torenvloer is een markering aangebracht die dit oorspronkelijke nulpunt aangeeft. Centraler dan dit punt, kan gewoon niet.

Op steenworp afstand van De Onze Lieve Vrouwe Toren
ligt De Observant! Dat maakt dat deze behoort tot de meest centrale vergaderlocatie van Nederland. Tel hierbij op dat de parkeergarage naast de deur ligt en de het station op minder dan 1 km afstand. De Observant heeft 13 zalen die allemaal een eigen sfeer en verhaal met zich meebrengen. In de pauze kan je even ontspannen in de sfeervolle binnenplaats. Hier zal je ondanks de centrum locatie een serene rust ervaren.  Je hoort hier gek genoeg bijna geen stadsgeluiden. Op de binnenplaats hangen prachtige schilderijen van fotograaf Ester Overmars. In de zomer is deze binnentuin kleurrijk door alle fijne planten en heerlijke zitjes. In de winter door de gezellige zitjes, lichtjes en vuurkorven. Laten we elkaar ontmoeten op een centraal punt. We ontmoeten je graag!