Hoog bezoek in De Observant!
Op deze regenachtige vrijdag ontvingen wij hoog bezoek. Niemand minder dan prinses Laurentien kwam ons verblijden met een bezoek! Sinds 2001 zet Prinses Laurentien zich in voor de bevordering van geletterdheid. Gisteren heeft Prinses Laurentien het startsein gegeven voor ‘De week van het Nederlands’. Vandaag presenteert De Coöperatie Onderwijszorg Nederland (ONL) het pamflet  ‘ieder kind kan leren lezen’.

Conferentie Ieder kind kan leren lezen
Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van ONL staat leren lezen centraal. Keynote spreker; Laurentien van Oranje. Zij pleit in haar bijdrage voor het sluiten van de keten, door een structurele, grotere focus op preventie. Een fors aantal kinderen begint immers aan school met een taalachterstand, die moeilijk nog in te halen is. Door met alle relevante spelers vanuit een gedeelde missie te werken aan taalontwikkeling in de leeftijdsgroep 0 tot 4 jaar, kan gezorgd worden dat in de toekomst alle kinderen zonder achterstand aan school beginnen.

Observant Amersfoort

Programma De Coöperatie Onderwijszorg Nederland
In de Schutterzaal was het ontvangst met koffie/thee en wat lekkers, daarop volgde de bijeenkomst in de Leicesterzaal. Daarna was het tijd voor een korte pauze met koffie thee en heerlijke koeken. Na de pauze werd de groep in kleine groepjes verdeeld over de verschillende subzalen: (in de Fransiscuszaal, de Mathildezaal en de Kapelzaal) stonden verschillende onderwerpen centraal. In de Henrickzaal was ruimte voor Shownieuws en andere pers om de prinses te interviewen. Lunchtijd! Na de lunch werd er gerouleerd tussen de deelnemers van de verschillende subzalen.

De dag werd afgesloten met een forumgesprek over het thema ‘Ieder kind kan leren lezen’. Chaja Deen, Senior adviseur onderwijs en jeugdhulp bij Nederlands Jeugdinstituut en Suzanne Mol, universitair docent van de Universiteit Leiden, gaven vanuit hun expertise verschillende invalshoeken over het helpen van alle kinderen, met en zonder dyslexie, om te leren lezen. De dag werd al proostend afgesloten met een borrel in de Galerij.

Kortom wederom een dag met een oranje rand!