De Observant Amersfoort – De magie van de binnenplaats
Vele Amersfoorters weten het gemeentehuis van Amersfoort te vinden. Nabij het gemeentehuis ligt Parkeergarage Stadhuisplein. Een parkeergarage met 177 parkeerplaatsen en 3 parkeerlagen. Achter het Stadhuis ligt het Burgermeester Brouwerplantsoen. Hier kan je in de zomer genieten van verschillende festivals zoals Lepeltje- Lepeltje en Kannen & Kruiken. Tegenover het Stadhuis bevind zich een oud klooster: De Observant. Misschien is het niet voor iedereen aan de voorkant herkenbaar, dat dit vroeger een klooster is geweest. Aan de buitenkant heeft het gebouw een bescheiden voorgevel. Maar eenmaal binnen staat men vaak verbaasd over de vele authentieke zalen, de prachtige binnentuin én de historie die het gebouw ademt. Ik neem jullie even mee terug in de tijd, naar een stukje geschiedenis..

Het ontstaan van De Observant
In 1472 kwam een groep monniken in Amersfoort om hier een klooster te stichten. Ze hadden zich afgesplitst van de Franciscaner orde uit protest tegen de verrijking van de kloosters en wilden leven volgens de oorspronkelijke armoederegels van Franciscus. In die tijd werd dat ‘observeren’ genoemd. Zij lieten hun soberheid zien in hun kleding, ze liepen op blote voeten, droegen een eenvoudige bruine pij en een gordel met drie knopen. Zij werden Observanten genoemd of Minderbroeders.

en verder…
Nog een interessant weetje, in 1483 werd Bisschop David van Bourgondië gevangen genomen in De Observant. Dit omdat er een grote onenigheid was over zijn aanstelling, de Amersfoorters wilden een andere bisschop. De Bisschop werd voor gek gezet door hem in zijn hemd op een mestkar door Amersfoort te rijden.

Artillerie- en Genieschool
We maken een sprong in de tijd en komen in de Franse tijd, naar de Bataafse Republiek. Het oude doelengebouw, de drie oude kloostervleugels rondom de binnenplaats, hadden een nieuwe bestemming gekregen het werd een Artillerie- en Genieschool. In 1810 werd de school op bevel van Napoleon opgegeven. Deze drie zalen hebben nog steeds alle drie prachtige authentieke bruine balken en sfeervolle ramen die uitkijken op de binnenplaats.

Werkinstituut ter wering der bedelarij
Er wordt in 1816 een werkinstituut ter wering der bedelarij in gevestigd, een initiatief van de burgerij dat met overheidssubsidie wordt ondersteund om de enorme werkloosheid te bestrijden. De steun was helaas onvoldoende en het instituut moest gesloten worden (1826).

Uiteenlopende bestemmingen
Van 1827 tot 1883 dienden de gebouwen als kazerne, vervolgens zo’n 20 jaar als magazijnruimten van het Rijk en vanaf 1903 vonden talloze gemeentelijke diensten er onderdak. De laatste gebruiker van deze vleugel voordat de restauratie plaatsvond, was de brandweer (1930 tot 1972), terwijl in de rest van de gebouwen de magazijnen, de machinale houtbewerking en de timerwerkplaats van gemeentewerken gehuisvest waren. Vele uiteenlopende bestemmingen dus, echt een pand met een rijke historie!

Authentieke elementen en Open Monumentendag Amersfoort 2019
Ik neem jullie weer mee terug naar het heden. We maken een tijdsprong naar het heden. Via de ingang bij aan de voorkant van het pand, loop je door een glazendeur en deze brengt je op de binnenplaats. Eenmaal daar aangekomen kan je genieten van de rust en sfeer die binnenplaats ademt. Even een drankje drinken, met een vriend of vriendin. Of geniet van een kop koffie met een gebakje met het hele gezin. Doordeweeks leent deze fijne plek om af te spreken met collega of zakenpartner. Fijn buiten de drukte van de stad maar toch in hartje centrum van Amersfoort met parkeergelegenheid voor de deur. Erg geschikt voor bedrijfsborrels en bedrijfsbbq’s. Ook afgelopen zomer hebben wij weer prachtige muziekavonden en particuliere feesten mogen verzorgen. Er vinden ook vele trouwerijen plaats op de binnenplaats. De binnenplaats kan bij mooi weer gebruikt worden voor het maken van trouwfoto’s, de trouwreceptie en het trouwfeest. Ook het aansnijden van de bruidstaart kan geweldig mooi op deze binnenplaats. De binnenplaats heeft veel authentieke elementen zoals de oude ramen en het stoute nonnetje. Prachtig om te zien zijn haar kittige hakjes en haar getuite lippen. En dat in een mannenklooster 😉 Er wordt gezegd dat dit nonnetje hoogstwaarschijnlijk door prinses Beatrix is gemaakt.  Kom zelf de fijne sfeer en de magie van de binnenplaats ontdekken en verwonder je..

PS Wil je meer weten over de historie van De Observant? Kom aanstaande zaterdag 14 september tijdens de Open Monumentendagen langs bij De Observant. Je bent van harte welkom tussen 10.00 en 17.00 en laat je rondleiden door gidsen van het Gilde. Ieder kwartier vertrekt er een gids.