Geschiedenis

Het heeft een haartje gescheeld of de Observant, was er niet meer geweest. Want in 1970 was een sloopvergunning afgegeven. Gelukkig is het kloostergebouw in 1982 zo veel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. Met aanduidingen en benamingen wordt de geschiedenis zichtbaar gemaakt.

De middeleeuwse stad Amersfoort heeft net als de Observant een rijke geschiedenis. Monumenten zoals de Koppelpoort, de eeuwen oude stadsmuur en de Sint Joriskerk liggen op een steenworp afstand van onze locatie. Net als de Onze Lieve Vrouwe toren, wat ook het geografisch middelpunt van Nederland symboliseert. Centraler vergaderen dan bij ons kan dus bijna niet.

Midden in de Amersfoortse binnenstad vind u de Observant; klassieke zalen, met moderne faciliteiten.

Nu een evenementen locatie, maar het is een locatie met een rijke historie. In 1472 kregen monniken van de Franciscanen (ook wel Minderbroeders genoemd) het terrein waarop nu de Observant staat. De 15de-eeuwse beweging van strenge hervormingsmaatregelen binnen de kloosterorde van de Franciscanen werd Observatie genoemd. Volgelingen Observanten.

Het gebouw straalt een bepaalde rust uit,  als is er een zegen over uitgesproken.

Na de Reformatie in de 16de eeuw verdwenen de monniken van het terrein. De kapel werd al snel gesloopt. De overige gebouwen kregen andere functies. Er kwam bijvoorbeeld het Gildehuis van de Schutterij met het oefenterrein “De Doelen” en een ruimte voor de Stadsgeneesheer. Later kwam er een stadsherberg waar enkele belangrijke gasten logeerde zoals Prins Frederik Hendrik, Tsaar Peter de Grote en de Deense Koningin Karoline Mathilde.

Zo kregen ook de verschillende ruimtes hun naam. De Mathildezaal, naar de Deense Koningin, de Schutterzaal naar de Schutterij die hier ooit zat. Elke zaal een eigen naam met eigen historie.

In de 19de eeuw werd het complex een Artillerie- en Genieschool, een “Werkhuis ter wering van de bedelarij”, een glasblazerij en een kazerne voor de Brandweer. Nadat de Brandweer vertrokken stond kwam het pand in verval, en werd in 1970 een sloopvergunning afgegeven. Deze werd later ingetrokken en in 1982 is het gebouw volledig gerestaureerd en in de huidige staat gebracht.

Sinds 2005 is Observant gevestigd in dit monumentale pand met haar rijke historie. Waar vroeger de monniken rondliepen kunt u nu in alle rust vergaderen, een congres organiseren en borrel, diners en feestjes geven.